Lapsana communis (Harkål)

Blad från harkål

Bladen på Lapsana communis ska vara ätliga, men jag har inte provat dem än. Detta beror på att det inte är rekommenderat att samla örter i staden. På grund av alla hundar som kissar överallt. Tyvärr ville den inte växa i min trädgård eftersom jorden där var för sandig och torr.

Lapsana communis i mars

Habitus & Biologi

Harkål växer som en årlig eller tvåårig. Här i regionen är somrarna långa och vintrarna milda. Detta innebär att dess frön kan gro så tidigt som på hösten.

Unga harkålsplantor i oktober

Beroende på växtplats kan Lapsana communis nå höjder på en meter eller mer. Blomningsperioden kan vara från juni till augusti.

Ursprung & livsmiljöer

Harkal vid vagkanten
Harkål vid vägkanten.

Lapsana communis koloniserar skuggiga till soliga platser. Man kan hitta den i parker, trädgårdar, skogar, framför buskar eller häckar och längs vägkanter.

Det ursprungliga utbredningsområdet är Eurasien och Nordafrika. Som en introducerad art finns jarkål också i Nordamerika och andra regioner (källa).

Blommande harkal vid vagkanten
Blommande harkål vid vägkanten.

Botanik

Lapsana communis tillhör underfamiljen Cichorioideae inom familjen Asteraceae. Den är nära släkt med trädgårdssallat, endive, salsify och andra populära grönsaksväxter.

Lapsana communis Harkal
Rulla till toppen