Lycium barbarum (Bocktörne, Gojibär)

Goji Lycium barbarum

Gojibär, bären från bocktörne, anses vara ett superlivsmedel. De finns torkade, frysta och färska. De sägs ha ett antal hälsofördelar, men inte många av dessa verkar vara vetenskapligt bevisade (källa).

Gojibär

Gojibär kommer från en buske i Potatisväxtfamiljen (Solanaceae). Dess botaniska namn är Lycium barbarum. I Sverige kallas det bocktörne eller kinesiskt odlade goji.

Gojibär med mjöldagg

Lycium barbarum växer inte upprätt, utan överhängande. Den är lövfällande och fäller sina blad på hösten. Grenarna kan bli över två meter långa. De små lila blommorna sitter på dem från juni till september. Mogna röda frukter kan ses från juli.

Den sprider sig inte bara med frön utan också med utlöpare, så att havtorn kan sprida sig över ett stort område på lämpliga platser. Och växer över andra växter.

Goji växer vilt framför en mur nära en trädgård
Goji växer vilt framför en mur nära en koloniträdgård.

Förekomst

Bocktörne har sitt ursprungliga hem i Kina. Den kom till Europa och andra regioner som en nytto- och prydnadsväxt.

Lycium barbarum kan hittas vildväxande i närheten av trädgårdar. Den växer också på vallar, invallningar, byggarbetsplatser och längs stigar och vägar. Den kan till och med överleva på väggar och i kullerstensfogar.

Bockstörne i min trädgård
Havtorn i min (tidigare) trädgård. Mjöldagg uppträdde redan på de första bladen på försommaren.

Bocktörne i trädgården

Förutom regelbunden beskärning kräver bocktörnen inte mycket skötsel. Den trivs bäst på soliga platser. Jorden kan vara sandig-loamy, rik på humus eller väldränerad. Den bör vattnas regelbundet tills den har vuxit och under de heta sommarveckorna.

Blad av bockstjärna med mjöldagg
Blad av bockstjärna med mjöldagg.

Bocktörne och mjöldagg

Bocktörne är en robust och anpassningsbar växt. Med en liten svaghet för mögel. Här i regionen täcks bladen på de flesta bocktörnebuskar av ett vitt lager svamp från september och framåt.

Detta verkar dock inte skada bocktörnen, eftersom jag har observerat några av de växter som visas här i deras livsmiljöer i flera år.

Bocktörne på en damm
Bocktörne på en damm.
Bocktörne vid vägkanten
Bocktörne vid vägkanten.
Lycium barbarum på en banvall
Lycium barbarum på en banvall.
Rulla till toppen